Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΑΣ


Το 1840 με βασιλική απόφαση οι δεκαπέντε δήμοι της επαρχίας Φθιώτιδας θα συγχωνευτούν σε οκτώ, τους μισούς περίπου ενώ η Λοκρίδα θα μείνει όπως ήταν πριν, έχοντας τώρα τους ίδιους δήμους με τη Φθιώτιδα. Σημειώνουμε για μία ακόμη φορά ότι επειδή η επαρχία Δομοκού προσαρτήθηκε στην ελληνική επικράτεια το 1881, η διοικητική της διαίρεση σε δήμους έγινε μεταγενέστερα από τις άλλες επαρχίες, το 1883 και χωρίστηκε σε τρεις δήμους.





     Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη δική μας περιήγηση στους δήμους και τα χωριά που τους απαρτίζουν. Ο δήμος Λαμίας θα είναι ο μεγαλύτερος δήμος του νομού, όμως δεν θα έχει πληθυσμό άνω των δέκα χιλιάδων κατοίκων καθώς παρουσιάζεται ως δήμος β’ τάξεως το 1840. Τα χωριά που απαρτίζουν τον δήμο Λαμίας θα είναι το Σαρμουσακλή, η Μεγάλη Βρύση, το Λιμογάρδι, το Παλιοχώρι, η Δίβρη, το Μακρολείβαδον, το Δερβέν Φούρκα, οι Τσοπανλάταις, η Δαϊτσιά, το Μπεκί, τα Καλύβια, το Κόμμα, το Ιμπίρμπεη, η Αλαμάνα και η Ταράτσα. Η παρατήρησή μας σε αυτό το σημείο στέκεται στην ρίζα πολλών ονομάτων των χωριών από την οθωμανική παράδοση, φαινόμενο λογικό αφού οι οικισμοί αυτοί βρίσκονταν για αιώνες κάτω από ξένη κυριαρχία ενώ μετρούσαν μόνο μία δεκαετία ως μέλη της ελληνικής επικράτειας. 
Η μετονομασία  του χωριού  καθώς  και  πολλών άλλων  έγινε  με  απόφαση  του Ελληνικού  κράτους  το 1930  και  το χωριό  μετονομάσθηκε  από  Δερβέν Φούρκα   σε  Καλαμάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου